top of page

FYYSISEN
HYVINVOINNIN
MITTARI

Hyvä fyysinen hyvinvointi (19–24 pistettä):

Hienoa, että teit testin. Pisteidesi perusteella voit fyysisesti hyvin, mahtavaa! Terveellisiä elämäntapoja kannattaa ylläpitää osana arkea. Elämäänsä tyytyväiset nuoret ovat tutkitusti fyysisesti aktiivisempia, syövät terveellisemmin ja käyttävät vähemmän päihteitä. Koettua terveyttä voi vahvistaa muun muassa tapaamalla ystäviä säännöllisesti ja vähentämällä ruutuaikaa television, tietokoneen tai videopelien äärellä.

 

Tämä testi on suuntaa antava, ja jos jokin asia mietityttää sinua tai tulevaisuudessa sinulle tulee muutoksia fyysiseen terveyteesi, on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

 

 

 

 

Melko hyvä fyysinen hyvinvointi (13–18 pistettä):

Hienoa, että teit testin. Pisteidesi perusteella fyysinen hyvinvointisi on melko hyvä. Jatkossa on tärkeää ylläpitää jo olemassa olevia hyviä elämäntapoja, ja pyrkiä parantamaan ennestään hyvinvointia erilaisilla keinoilla. Fyysisen aktiivisuuden ylläpitäminen on tärkeää, koska säännöllisen liikunnan harrastamisen on tutkittu alentavan verenpainetta, pienentävän vyötärönympärystä, parantavan kolesteroli-, insuliini- ja rasva-arvoja ja vahvistavan luita, lihaksia ja niveliä. Liikunta myös tukee jaksamista tulevassa ammatissa.

 

Terveellisiä ruokailutottumuksia kannattaa ylläpitää, ja ravitsemuksesi tarkastelussa voit käyttää apuna esimerkiksi testissäkin esiintynyttä ruokakolmiota. Huomioithan, että ruudun katselun, energiajuomien juomisen ja liian myöhäisen liikkumisen lisäksi myös stressi voi heikentää unta. Unirytmi kannattaa pitää säännöllisenä myös viikonloppuisin. Jos jokin omassa terveydentilassasi mietityttää, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

 

 

 

 

Melko huono fyysinen hyvinvointi (7–12 pistettä):

Hyvä, että teit testin. Pisteidesi perusteella sinulla saattaa olla ongelmia fyysisessä hyvinvoinnissa. Kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Fyysisellä aktiivisuudella on positiivinen vaikutus hyvinvointiin. Koulun liikuntavälineitä tai -tiloja kannattaa käyttää, tai vaihtoehtoisesti toivoa liikuntamahdollisuuksien lisäämistä, jos niitä ei vielä ole. Ammattikoululaisten on todettu liikkuvan viikonloppuisin vähemmän, kuin arkisin. Liikkuminen yhdessä ystävien kanssa viikonloppuisin voisi olla hyvä keino lisätä fyysistä aktiivisuutta.

 

Terveellisessä ravitsemuksessa olennaista on syödä monipuolisesti ja säännöllisesti oikean kokoisia annoksia. Epäterveellisten välipalojen ja sokeripitoisten juomien nauttimista kannattaa välttää. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää ruudun katselua sekä energiajuomien juomista ja liian myöhäistä liikunnan harrastamista. On hyvä huomioida, että myös stressi voi aiheuttaa unihäiriöitä. Jos sinulla on huolia mahdollisia perussairauksiasi tai kipujasi koskien, kannattaa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

 

 

 

 

Huono fyysinen hyvinvointi (0–6 pistettä):

Hyvä, että teit testin. Saamiesi pisteiden perusteella sinulla on todennäköisesti ongelmia fyysisessä hyvinvoinnissa, ja olisikin tärkeää saada kokonaisvaltaisen hyvinvointisi kannalta fyysistä terveyttä paremmaksi. Kannattaa olla pikimmiten yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan terveyskeskukseen. Fyysistä hyvinvointia voi lähteä parantamaan pienin askelin. Fyysisellä aktiivisuudella on positiivinen vaikutus hyvinvointiin.

 

Säännöllisen liikunnan harrastamisen on tutkittu alentavan verenpainetta, pienentävän vyötärönympärystä, parantavan kolesteroli-, insuliini- ja rasva-arvoja ja vahvistavan luita, lihaksia ja niveliä. Kannattaa miettiä, mikä olisi sinulle mieluista liikuntaa, ja sitten lisätä liikunnan määrää vähitellen. Jos olet valmistumassa fyysisesti kuormittavaan ammattiin, on liikunnan lisääminen entistä tärkeämpää.

 

Terveellisessä ravitsemuksessa olennaista on syödä monipuolisesti ja säännöllisesti oikean kokoisia annoksia. Annosten kokoamisessa voi käyttää apuna esimerkiksi testissäkin esiintynyttä ruokakolmiota. Ruokavalioon kannattaa lisätä muun muassa täysjyvätuotteita, kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, siemeniä, palkokasveja sekä linssejä. Kasviöljypohjaisia rasvoja tulisi suosia. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää ruudun katselua sekä energiajuomien juomista ja liian myöhäistä liikunnan harrastamista. Pyri pitämään unirytmi säännöllisenä myös viikonloppuisin.

19-24
13-18
7-12
0-6
bottom of page